![](/media/lib/182/n-tusz-do-rzes-1d9d059c6da9c881cdf3043297ce3f41.jpg)
Podczas testowania tuszów króliki zastąpią pierwotniaki
3 stycznia 2014, 13:47Wiele wskazuje na to, że koniec testowania tuszu do rzęs na królikach jest już bliski. Naukowcy z Uniwersytetu w Liverpoolu wytypowali bowiem 2 gatunki pierwotniaków, których wzrost po umieszczeniu w komorze z kosmetykiem wskazuje na jego potencjalną toksyczność.
![](/media/lib/18/1195557117_697379-c69e53aaf01959c5bcec791f25099c34.jpeg)
Słowo krzywdzi bardziej niż pięść
4 września 2008, 12:15Ból psychiczny jest bardziej dotkliwy od bólu fizycznego. Podczas gdy ten drugi blednie z czasem, nieprzyjemne społecznie wydarzenia są ciągle ożywiane przez pamięć (Psychological Science).
![](/media/lib/344/n-sztuczne-lozysko-6fbc1ac3c9c33ea3f25a52181e3ab8da.jpg)
Dzięki sztucznemu łożysku skrajnie niedojrzałe płody owiec przeżyły aż 5 dni
1 kwietnia 2019, 12:04W piśmie American Journal of Obstetrics & Gynecology zademonstrowano możliwości platformy bazującej na sztucznym łożysku w zakresie utrzymania przez kilka dni przy życiu skrajnie niedojrzałych płodów owiec. Ważą one 600-700 gramów, czyli tyle, co ludzki płód w 24. tygodniu ciąży.
![](/media/lib/184/n-alkohol-961f13857b3d487305f80aa55ffdaa3d.jpg)
Tysiące lat warzenia alkoholu
22 stycznia 2014, 10:46Z duńskiego Journal of Archeology dowiadujemy się, że mieszkańcy krajów nordyckich produkowali własny alkohol na długo przed narodzeniem Chrystusa. Badania naczyń z czterech stanowisk archeologicznych w Danii i Szwecji dowiodły, że na północnym zachodzie Danii produkcja własnego alkoholu była rozpowszechniona już pomiędzy 1500 a 1300 rokiem przed Chrystusem, a na Gotlandii alkohol wytwarzano w I wieku naszej ery
![](/media/lib/36/pszczola-miodna-44ccd8e457c6bcf41e2e31e7d47c76ee.jpg)
Pszczeli rachmistrz
30 września 2008, 08:57Pszczoły to naprawdę mądre owady. Nie tylko tworzą pojęcia abstrakcyjne, np. symetrii i asymetrii, ale potrafią nawiązać dialog międzygatunkowy, a nawet policzyć do czterech (PLoS One and Animal Cognition).
![](/media/lib/246/n-stopa-5efe321b1aafe6b767e9f75f7138af66.jpg)
We wrzodach cukrzycowych, które się nie goją, występują pewne szczepy gronkowca złocistego
19 kwietnia 2019, 10:34To, czy rana, np. owrzodzenie cukrzycowe, goi się, czy jej stan się pogarsza, zależy od mikrobiomu. Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii stwierdzili, że z ranami, które się nie goją, są związane pewne szczepy gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Zidentyfikowali też inne pospolite bakterie, które mogą zarówno upośledzić, jak i usprawnić gojenie.
![](/media/lib/91/n-strach-3d41bff763ad138976a99fbd6bd11ac0.jpg)
By konsumenci byli lojalni wobec marki, trzeba ich wcześniej przestraszyć
7 lutego 2014, 10:06Konsumenci przylgną do produktu, by się uspokoić, jeśli oglądają straszne filmy w samotności. Odkrycie psycholog z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej przeczy normom przemysłu reklamowego, zgodnie z którymi w porównaniu do innych gatunków filmowych, w horrorach lokowanie produktu jest stosowane na znacznie mniejszą skalę.
![](/media/lib/33/800px-arabidopsis_thaliana_inflorescencias-65bf6e00e93618ebefb73770a20d5652.jpg)
Wołanie o pomoc ratuje rośliny
17 października 2008, 20:26Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie - któż z nas nie zna tego powiedzenia? Najnowsze badania pokazują, że jego sens rozumieją nawet rośliny. Ich "przyjaciółmi" są bakterie reagujące na sygnały wysyłane przez roślinę i pomagające zwalczyć infekcję.
![](/media/lib/349/n-lakier-24b7fae7b0f2fab20ebdd637f139ce69.jpg)
Salon stylizacji paznokci: stałe skażenie powietrza i podwyższone ryzyko nowotworu
15 maja 2019, 12:04Pracownicy salonów stylizacji paznokci stale stykają się z zanieczyszczeniami powietrza, np. formaldehydem czy benzenem. Z tego powodu naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder porównują ich do zatrudnionych w rafineriach ropy naftowej czy warsztatach samochodowych.
![](/media/lib/180/n-cukierki-825e751d05f45c49d829f856a47ff0a3.jpg)
Wyobrażanie zapachu dźwignią reklamy?
24 lutego 2014, 15:10Wyobrażanie sobie zapachu produktu (ang. smellizing) zwiększa chęć nabycia i skonsumowania reklamowanych produktów.